Opskrift på muffin. Du får hermed min bedste opskrift på muffins med vanilje og smørcreme. 

Det bedste ved denne opskrift på muffin er, at den er super nem at følge, selv hvis du ikke er erfaren i et køkken.

Disse nemme muffins er uimodståelige, og derfor er det også den bedste opskrift på muffins, som jeg har lavet til dato. 

SE OPSKRIFT: Opskrift på vanilje muffins med smørcreme

Bedste opskrift på muffins med vanilje og smørcreme

opskrift på muffin

Hvis du spørger mig, er der altså  noget særligt ved hjemmebagte muffins og især min bedste opskrift på muffins.

Hjemme hos os er vanilje muffins med smørcreme et stort hit især til fødselsdage!

Denne opskrift på muffin med vanilje og smørcreme er en af mine absolutte favoritter, fordi de smager virkelig godt. 

Jeg har bagt dem utallige gange til fødselsdage, hvor de forsvinder fra fadet, så snart de bliver sat på bordet.

De er luftige, bløde og har den perfekte balance mellem et lille strejf af citron og vanilje, toppet med en lækker  smørcreme.

Du får saftige muffins, der holder sig lækre i flere dage, og en smørcreme, der er silkeblød og let at sprøjte på i flotte mønstre.

Du kan pynte dem med krymmel, bær eller chokolade for at give dem et personligt touch.

PRØV OGSÅ: Den absolut bedste gulerodskage

cupcakes opskrift

 

Bedste opskrift på muffins med vanilje

Bedste opskrift på muffins med vanilje og smørcreme

Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 1 time
Ret Dessert, Kage, Snack
Antal 12 stk

Ingredienser
  

Dejen

  • 150 g sukker
  • 100 g smør blødt smør i tern
  • 3 stk æg
  • 215 g kagehvedemel eller almindeligt hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 dl mælk
  • 1/2 dl citronsaft øko citron
  • 1/2 stk citron revet skal fra øko citron

Smørcreme (en stor portion)

  • 500 g blødt smør
  • 700 g flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 spsk citronsaft øko citron
  • 1/2 dl fløde

Sådan gør du
 

  • Tænd ovnen på 180°C varmluft.

Dejen

  • Pisk sukker og smør sammen.
  • Pisk æggene i skålen - ét ad gangen til hele massen er luftig og let.
  • Bland de tørre ingredienser i lidt ad gangen.
  • Rør nu mælken i dejen.
  • Put muffinsforme i en bageform med en lille suppeøse.
  • Bag kagerne i ca. 15-20 minutter.
  • Afkøl dine muffins fuldstændig og sprøjt derefter smørcreme på dem.

Smørcreme

  • Skær smørret i tern og lad det ligge på et skærebræt i ca. 45 min til 1 time alt efter hvor koldt smørret er. (Har du ikke så meget tid, kan du rive smørret groft på et rivejern).
  • Pisk smørret i 5 min, skrab herefter siderne ned på skålen og pisk igen til det er luftigt og hvidt.
  • Put nu flormelis i. Pisk forsigtigt i starten, og når det er samlet kan du skrue op for hastigheden.
  • Put vaniljesukker i smørcreme (for at få en hvid smørcreme, skal du ikke bruge vanilje med sorte korn).
  • Put nu citronsaften i (kan undlades)
  • Put nu fløden i og pisk smørcremen på middel hastighed i 2 min.
  • Du kan godt lade smørcremen hvile i køleskabet, før den skal bruges, men den bliver hård og fast, så derfor skal du lige tage den ud af køleskabet ca. 20-30 minutter før du skal sprøjte kagerne med den.

Noter

  • Opskriften på smørcremen passer til ca. 40 muffins. 
  • Jeg bager altid mine muffins i papirforme, som jeg sætter i en fast muffins-bageform på den måde bliver dine kager mere ensartet og formen holdes meget bedre ellers har de en tendens til at flyde ud.
  • Jeg laver næsten altid en stor portion muffins (46 stk), når jeg alligevel skal bage dem. 
  • For at spare lidt tid bruger jeg altid 2 muffins-bageforme, hvor der kan være 12 muffins i hver dvs. at jeg kan bage 24 stk. på én gang.
🎈 Børnene vil altid gerne have dem med til klassen til deres fødselsdag og nu hvor de er blevet ældre, holder vi også fødselsdag om aftenen for familien, hvor kagerne også bliver serveret. 
Så kan det godt være, at der er nogle stykker i overskud, men de bliver hurtigt spist - og måske smutter der også en muffin ned i madpakken 😋
Ellers kan du også fryse dem ned - dog uden smørcremen. 
Du får lige opskriften på en stor portion her 👇 
🧁 46 stk. muffins med vanilje 🧁
645 g kagehvedemel (eller almindelig hvedemel)
450 g sukker
300 g blødt smør i tern
3 tsk bagepulver
9 æg
6 tsk vaniljesukker
5,5 dl mælk
1 dl øko citronsaft 
1 revet øko citronskal 

muffins vanilje

cupcake opskrift

nemme muffins

bedste opskrift på muffins

Bedste opskrift på muffins med vanilje og smørcreme

opskrift på muffins

 

Hvad er forskellen på muffin og cupcake?

For mig er der faktisk ikke rigtig nogen forskel på muffins og cupcakes, fordi de ligner meget hinanden. 

Men hvis det skal være helt efter bogen, er der selvfølgelig nogle forskelle.

Muffins har en mere fast og brødagtig konsistens, du bruger ofte mindre sukker og smør end i en cupcakes opskrift.

Når du vil finde frem til den bedste opskrift på muffins kan de både være søde og salte, og så laves de ofte med frugt, nødder eller chokolade.

En cupcake opskrift derimod er små kager i portionsstørrelse.

De har en let og luftig konsistens, da de ofte laves med mere sukker og smør, hvor ingredienserne piskes grundigt sammen for at gøre dejen ekstra luftig.

En anden stor forskel er, at cupcakes næsten altid pyntes med frosting eller smørcreme, hvilket gør dem festlige til fødselsdage og andre særlige lejligheder.

PRØV OGSÅ: Havregrynskager med smørcreme 

vanilje muffins

 

Bedste opskrift på muffins – Den gode muffins dej

Hvilken slags dej er muffins?

Jeg kan bedst lide en muffins dej, der er en luftig og cremet kagedej.

Den muffins dej jeg altid laver er med smør, sukker, æg, mel, bagepulver og mælk.

Så sørger jeg også for at dejen piskes godt sammen for at skabe den her lette og bløde konsistens.

Når du har en luftig og ensartet kagedej, så hæver kagerne også mere jævnt og bliver dejlig lette og svampede.

 

 

Hvor længe kan vanilje muffins holde sig?

De her vanilje muffins kan holde sig friske i 2-3 dage ved stuetemperatur, hvis de opbevares i en lufttæt beholder.

Jeg opbevarer dem altid i en bradepande med låg, som børnene også har med i skole, når de skal dele muffins ud i klassen. 

Så står resten bare i den på køkkenbordet, og om aftenen – hvis der altså er nogle tilovers – så putter jeg altid to poser over bradepanden med låg på. 

En pose til hver ende af bradepanden, som holder ekstra godt på den svampede konsistens, så de ikke bliver tørre. 

Hvis du ønsker at forlænge holdbarheden, kan muffins opbevares i køleskabet i op til en uge, men vær opmærksom på, at de kan blive lidt tørre af kulden – og smørcremen bliver hård.

Hvis du vil gemme dem i længere tid, kan muffins fryses i op til 3 måneder (uden smørcreme).

Smørcremen kan du fryse for sig selv. 

Pak dem godt ind i fryseposer eller lufttætte beholdere, og tag dem op et par timer før servering, så de kan tø op ved stuetemperatur.

 

Kan man piske æg og sukker for meget?

Ja, det kan du godt.

Når du pisker æg og sukker sammen, sker der det, at sukkeret opløses gradvist.

Det gør, at æggemassen bliver lys og luftig på grund af den luft, der piskes ind i den.

Hvis du overpisker den, kan det resultere i, at du får en kompakt og tør muffin.

Den bedste konsistens får du, når du pisker æggemassen indtil den er lys og luftig. 

Nu har jeg ikke lige stået og taget præcis tid, men det sker cirka efter 8-10 minutters piskning ved høj- og middel hastighed på en røremaskine. 

 

Opskrift på muffin – Hvorfor hæver mine muffins ikke?

Hvis dine muffins ikke hæver, kan det skyldes flere ting.

Det kan skyldes, at du bruger for lidt eller det forkerte hævemiddel i din opskrift på muffin.

Det kan også være, at dit bagepulver eller natron er blevet for gammelt, fordi det mister sin effekt med tiden. 

Det kan også være, at du har rørt eller pisket din muffins dej alt for meget, så du får tunge og kompakte muffins.

Når du blander de våde og tørre ingredienser i din dej, skal du kun røre det let sammen – store bløde vendinger i dejen. 

Det kan også være temperaturen på din ovn, hvor den ikke har været ordentlig forvarmet, det kan nemlig også påvirke hævningen.

Muffins med vanilje kræver en varm ovn typisk 180 – 200°C for hurtigt at hæve og sætte sig.

Endelig kan for meget væske i dejen gøre den for tung til at hæve ordentligt.

Det er ret vigtigt, at følge opskriften nøje og afvej ingredienserne korrekt for at få luftige og velhævede muffins.

Især hvis du ønsker samme resultat som i opskriften. 

 

Hvad sker der, hvis man bruger for meget bagepulver?

Hvis du bruger for meget bagepulver i din dej, kan det give en besk smag og konsistensen på din muffin bliver ikke god. 

Bagepulver skaber kuldioxid, der får dejen til at hæve.

Men hvis du kommer for meget bagepulver i dejen, kan din hævning ske for hurtigt.

Det får din kage eller muffin til at falde sammen, når den bages efterfølgende.

For meget bagepulver giver også en bitter eller sæbeagtig smag, som ikke er særlig behagelig.

For meget hævemiddel kan også give dig et porøst og tørt resultat, da dejen ikke får tid til at sætte sig ordentligt.

Det er derfor ikke en god idé at putte mere bagepulver i dejen end det der står i opskriften. 

 

Hvor stammer muffins fra?

Muffins kommer fra England i det 18. århundrede.

De blev oprindeligt lavet som små flade brød, der blev bagt på en pande eller en gryde. 

Disse engelsk muffins er ret anderledes end de amerikanske muffins udgaver, som vi kender i dag.

Den amerikanske muffin er ofte er sødere, hvor den bages i muffinsforme i ovnen.

Muffins blev populære i USA i det 19. århundrede.

I dag har de udviklet sig til at blive en lækker snack eller morgenmad med forskellige smagsvarianter med fx chokolade, blåbær og banan.

 

Hvornår kom muffins til Danmark?

Muffins blev populære i Danmark i nyere tid. 

Den amerikanske madkultur med burgerkæder, fastfood, cupcakes og muffins begyndte for alvor sit indtog i Danmark i løbet af 1990’erne.

I denne tidsperiode blev muffins mere kendt i de danske supermarkeder og på caféer.

Tidligere var muffins ikke en del af den danske bagetradition, som hovedsageligt havde fokus på brød, kager og småkager.

Men muffins blev hurtigt populær i Danmark, og i dag findes der mange forskellige variationer og opskrifter på muffins – fra både det søde og salte køkken.