Det blå lys og søvnkvalitet er et emne, der har fået rigtig meget opmærksomhed især fordi at du og jeg i stigende grad bruger elektroniske enheder som fx smartphones, tablets og computere.
Der er nyere forskning, der har undersøgt effekten af det blå lys og dets påvirkning af søvn.
Herunder kan du læse om nogle af forskningsresultaterne:
- Melatonin-produktion
Det blålys, især i den bølgelængde, der er omkring 460-480 nanometer (nm), har vist sig at mindske produktionen af melatonin. Melatonin er et hormon, der regulerer din søvn- og vågen cyklus. Når du eksponeres for det blålys om aftenen, kan lyset være med til at holde dig vågen, som gør det svære for dig at falde i søvn.
- Søvnkvalitet
Flere studier har påvist, at eksponering for blå lys inden du skal sove, kan reducere både din søvnkvalitet og din søvnlængde. Personer, der bruger enheder som fx mobiltelefoner, tablets, computere og fjernsyn om aftenen, har ofte en dårligere søvnkvalitet sammenlignet med dem, der ikke bruger disse elektroniske enheder før sengetid.
- Cirkadiske rytmer
Det blå lys påvirker dine cirkadiske rytmer, det der også kaldes for kroppens indre ur. Når disse rytmer påvirkes, kan det føre til forskydninger i dit søvnmønster, og det kan bidrage til søvn problemer som fx søvnløshed eller forsinket søvnfasesyndrom (DSPS) .
I dagens teknologiske samfund er du og jeg konstant omgivet af skærme, der udsender blå lys.
Det kan have en stor indvirkning på din søvn.
Lad os gå lidt mere i dybden med de nyeste forskningsresultater om det blå lys og søvn.
Hvad betyder det blålige lys for dig og din søvnkvalitet?
Men måske vigtigst af alt, hvad kan du selv gøre for at forbedre din nattesøvn?
SE OGSÅ: Hvad er magnesium godt for?
Hvad er det blå lys?
Det blå lys er en naturlig del af sollys, der hjælper med at regulere din døgnrytme.
Det kunstige blålys kommer fra LED-lys, fluorescerende lys og fra elektroniske enheder som fx smartphones, tablets, computere og fjernsyn.
Det blå lys har en kort bølgelængde med høj energiladning sammenlignet med andre synlige lysfarver.
Det er lige præcis denne høje energi, der gør blåt lys i stand til at påvirke dine øjne og dit søvnmønster.
Det blå lys har en bølgelængde på ca. 380-500 nanometer (nm).
Det blålys der tit er relateret til søvn problemer er mellem 460-480 nm.
LÆS OGSÅ: Søvn problemer <<
Hvordan det blå lys påvirker din døgnrytme
I løbet af dagen når du udsættes for det blå lys, er det med til at holde dig vågen og opmærksom, fordi lyset er med til at dæmpe din produktion af melatonin.
Melatonin er det hormon, der gør, at du føler dig søvnig og kan falde i søvn.
Denne effekt er en del af din naturlige biologi som menneske.
Denne biologiske rytme er årsagen til, at du er vågen i dagslys, og at du sover, når det er mørkt.
Din døgnrytme, der også kaldes den cirkadiske rytme, er din krops indre biologiske ur, der regulerer hvornår du er vågen, og hvornår du sover over en 24 timers periode.
Kunstige lyskilder
LED-lys: Mange moderne belysningssystemer, som fx LED-pærer, udsender høje niveauer af det blå lys. LED-pærer bruges ofte som hjemmebelysning, kontorbelysning, butiksbelysning og som udendørsbelysning og mange andre steder.
Fluorescerende lys: Ligesom LED-lys, udsender fluorescerende lys også det blå lys og det anvendes også i mange indendørs belysningsmiljøer.
Elektroniske skærme: Elektroniske enheder som fx smartphones, tablets, computere og fjernsyn udsender blå lys. Disse skærme bruger LED-baggrundsbelysning for at skabe klare og skarpe billeder, hvilket resulterer i høj eksponering for det blå lys, især når du bruger dem i længere tid.
Digitale ure og displayenheder: Mange digitale ure og andre små displayenheder bruger også LED- eller LCD-teknologi, som også udsender det blå lys.
LÆS OGSÅ: Magnesium og søvn <<
8 praktiske råd til at reducere det blå lys
Her giver jeg dig nogle praktiske tips til at reducere eksponeringen for det blå lys – særligt om aftenen.
Konklusion
Forskning har vist, at når du reducerer din eksponering for det blå lys om aftenen, kan det hjælpe dig med at regulere din døgnrytme.
Dette kan du gøre ved at bruge blålys filtre på dine elektroniske enheder, blå lys briller, og du kan også vælge at begrænse din anvendelse af disse enheder før du skal sove.
Når du tager disse forholdsregler, kan det lykkedes dig at forbedre din søvnkvalitet og samtidig hjælpe din krop, så dens naturlige døgnrytme ikke forstyrres unødigt.
I en tid, hvor vi alle sammen er omgivet af teknologiske enheder, er det vigtigt at du bliver bevidst om, hvordan det blå lys påvirker din døgnrytme, og hvilke små justeringer, du kan tage for at minimere dets negative effekter, især i timerne før du ønsker at sove.
Hvor ofte kigger du på elektroniske enheder før du skal sove?
Lad mig høre om du kan bruge nogle af mine 8 praktiske råd?