Bolle opskrift på chokoladeboller. 

Disse koldhævede bamseboller med chokolade bliver luftige, og de er perfekte til morgenmad og weekendhygge.

Denne bolle opskrift er nem at lave og kræver minimal indsats, fordi bolledejen skal hæve natten over i køleskabet.

Denne opskrift på koldhævede bamseboller får en luftig og sprød krumme, og med de søde chokoladestykker får du en lækker kombination af sprødhed og sødme.

Denne bolle opskrift på chokoladeboller er ideel i weekenden eller som en sød overraskelse i madpakken.

Følg denne bolledej opskrift på chokoladeboller, og glæd dig til at sætte tænderne i de lækreste chokoladeboller, du nogensinde har bagt!

PRØV OGSÅ: Bolledej – nem bolle opskrift <<

SE DENNE OPSKRIFT: Nem bolle opskrift <<

bolle opskrift

Kan dej hæve natten over på køkkenbordet?

Ja, almindelig bolledej kan godt hæve natten over på køkkenbordet, men det afhænger af temperaturen i rummet og mængden af gær, du bruger.

Bolledejen hæver hurtigere ved stuetemperatur, så det kan være nødvendigt at bruge mindre gær end normalt, så bolledejen ikke overhæver.

 

Kan koldhævede bolledej hæve ved stuetemperatur?

Koldhævede boller hæver normalt i køleskabet, da den lave temperatur giver en langsom hævning og bedre smag. 

Når du sætter dejen til hævning ved stuetemperatur, vil det ikke være koldhævning, men almindelig hævning.

Det er derfor ret vigtigt at du følger de nøjagtige anvisninger om koldhævning fra din bolle opskrift.

PRØV OGSÅ: Grovboller med gulerod <<

 

Hvor lang tid må en dej koldhæve?

En bolledej kan sagtens koldhæve i køleskabet i 8-24 timer.

Jo længere tid din bolledej hæver, desto mere smag får den, men den kan godt hæve for længe.

Mine koldhævede boller hæver altid natten over i ca. 10-12 timer. 

Hvis din bolledej hæver for længe, kan den godt blive sur eller få en kraftig smag af gær.

bolledej opskrift

bolle opskrift med chokolade - koldhævede bamseboller

Bolle opskrift på chokoladeboller - koldhævede bamseboller

Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 12 timer 20 minutter
Ret Bagværk, Morgenmad, Snack
Antal 12 stk

Ingredienser
  

  • 15 g gær
  • 5 dl lunket vand
  • 50 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme kan undlades
  • 1 dl raspolie
  • 1 æg
  • 150 g grahamsmel
  • 550 g hvedemel
  • 100 g chokoladeknapper Du kan også bruge andet chokolade

Sådan gør du
 

Dagen før

  • Smuldre gæren i en skål (jeg bruger den skål fra min røremaskine) og rør det ud i lunkent vand.
  • Herefter kommer du sukker, salt, kardemomme, raspolie og æg op i skålen.
  • Til sidst hælder du lidt af melet i skålen til de andre ingredienser og rør dejen sammen på din røremaskine i 10 minutter og ellers kan du ælte dejen med hænderne eller en håndmikser.
  • Når dejen er æltet færdig, putter du chokoladen i dejen og ælter det roligt ind i dejen, så chokoladen bliver jævnt fordelt.
  • Nu stiller du dejen til koldhævning i dit køleskab i max 24 timer. Du putter husholdningsfilm over skålen.

Dagen efter

  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
  • Tag din koldhævede dej ud af køleskabet.
  • Brug 2 skeer til at lægge dine chokoladeboller på en bageplade.
  • Skru ned for din ovn til 225 grader varmluft og sæt dine chokoladeboller ind i ovnen.
  • Bag dine chokoladeboller i ca. 17-25 minutter til de er gyldne.

Noter

  • Put først chokoladen i dejen når den er æltet færdig på røremaskine, fordi ellers smelter chokoladen bare og du ender op med en brun dej uden chokoladeknapper. 
  • Dine chokoladeboller er færdige, når det lyder hult, når du banker under bollerne. 
  • Jeg kan godt lide at putte lidt groft mel i min bolledej, men du kan sagtens undlade det, og udelukkende bruge hvedemel. Så skal du bare huske at putte 150 g ekstra hvedemel i din dej. 
  • Det kan også være en god idé at din chokolade ikke er for synlig på overfladen, da chokoladen så kan blive en smule brændt. Næste gang jeg bager chokoladeboller vil jeg netop gøre det :)

Kan man fryse gær?

Ja, du kan godt fryse frisk gær.

Når du vil bruge det frosne gær, så tø det op ved stuetemperatur og brug det som du plejer i din bolledej opskrift.

Frosten kan godt svække gærens evne til at hæve en lille smule.

 

Tørgær vs gær i din bolle opskrift

Tørgær har en længere holdbarhed og skal aktiveres i lunkent vand (men ikke koldt vand) før det bruges til din bolle opskrift, men du kan også blande det direkte i melet.

Frisk gær har kortere holdbarhed, men kræver ingen aktivering og blandes direkte med de andre ingredienser.

PRØV OGSÅ: Nemme pizzasnegle <<

koldhævede bamseboller


Hvorfor falder mine koldhævede bamseboller sammen?

Hvis dine koldhævede bamseboller falder sammen, kan det skyldes:

  • Bolledejen har hævet for længe.
  • Måske indeholder din bolle opskrift for meget gær.
  • Bolledejen har mistet sin luftige struktur under formningen af bollerne.
  • Ovnens temperatur kan have været for lav under bagningen.

 

Bolle opskrift – Er varmluft bedst til chokoladeboller?

Varmluft er rigtig god, når du bager flere plader ad gangen, da varmen fordeles mere jævnt i ovnen. 

Om du bruger en opskrift på bamseboller eller bruger en anden bolle opskrift, vil det ofte blive et bedre resultat med over- og undervarme.

Det giver en mere ensartet hævning og sprød skorpe, hvorimod varmluft kan gøre overfladen på din chokoladebolle hård for hurtigt.

Jeg kan godt lide en hård og sprød overflade på mine chokoladeboller, så det er også en smagssag. 

chokoladeboller