Iskaffe opskrift med sirup og krakeleret chokolade – Nem ice coffee!

Jeg elsker en lækker iskaffe med sirup og chokolade, måske gør du også det?

Hvis du elsker en iskaffe opskrift med sirup, så er du landet det helt perfekte sted for dig.

Her viser jeg dig, hvordan du nemt kan lave din egen hjemmelavet iskaffe med sirup, chokolade og flødeskum.

Lyder det ikke himmelsk med en ice coffee?!

Hvordan man laver iskaffe på den bedste måde og lige til din smag?

Det viser jeg dig i denne iskaffe opskrift.

SE OPSKRIFTEN HER: Iskaffe opskrift med sirup og krakeleret chokolade

iskaffe opskrift

 

Hvilken sirup er bedst til iskaffe opskrift med sirup?

Den kaffe sirup der bliver brugt allermest til iskaffe opskrift med sirup er vanilje, karamel og hasselnød.

Det er denne kaffe sirup, de ofte bruger på caféer til deres ice coffee.

Men nu er jeg stor fan af, at du bare bruger det, du har i dit køkken.

Til denne ice coffee havde jeg ahornsirup stående, så det var det, jeg brugte. 

Jeg elsker virkelig ahornsirup til mine bananpandekager, og måske ville det også passe godt til en iskaffe opskrift med sirup? 

Jeg var faktisk lidt spændt på om ahornsirup ville fungere godt i en iskaffe opskrift med sirup. 

Men det smager rigtig dejligt i denne ice coffee, og ahornsirup giver bare et lille strejf af sødme og smag, der passer godt til en iskaffe opskrift. 

PRØV OGSÅ: Sunde bananpandekager

hvordan laver man iskaffe

ice coffee opskrift

ice coffee

iced coffee opskrift

iced latte

iskaffe med instant kaffe

is latte

 

 

Iskaffe opskrift med sirup

Iskaffe opskrift med sirup og krakeleret chokolade - Nem ice coffee

Tilb. tid 5 minutter
Samlet tid 8 minutter
Ret Drik, Kolde drikke
Antal 1 person

Ingredienser
  

  • 100 g chokolade Mørk chokolade med havsalt og karamel
  • 1 dl kaffe 2 shots espresso
  • 3 dl mælk Den du kan lide
  • 1 spsk ahornsirup
  • 1 dl fløde Flødeskum på toppen
  • Usødet kakao Drys på toppen af flødeskummet
  • Isterninger

Sådan gør du
 

  • Smelt chokoladen i mikrobølgeovnen (30 sekunder ad gangen)
  • Dæk plastkoppen til med alt chokoladen og sæt koppen i fryseren i 5 minutter.
  • Lav kaffen imens chokoladen sætter sig i fryseren.
  • Pisk fløden til flødeskum. Jeg bruger min stavblender med piskeris.
  • Rør kaffe, mælk og ahornsirup sammen.
  • Tag plastkoppen med chokoladen ud af fryseren. Hæld kaffeblandingen op i koppen og top den med isterninger og flødeskum. Drys med usødet kakao på toppen.

Video

Noter

  • Du skal bruge en plastkop, hvis du vil krakelere chokoladen, som er pointen med denne lækre iskaffe. Du kan desværre ikke bruge et glas. 
  • Du kan sagtens bruge instant kaffe, hvis du ikke har en espressomaskine. 
  • Den chokolade jeg brugte i denne opskrift var med havsalt og karamel. Det er også derfor at chokoladen ser lidt grynet ud, men det smager fantastisk.

iskaffe opskrifter

Hvilken mælk er god til iskaffe opskrift med sirup?

Det kommer jo meget an på, hvad du personligt kan lide af smag til en iskaffe opskrift med sirup. 

Jeg har selv drukket havremælk i rigtig mange år, sojamælk, mandelmælk og nu er jeg tilbage til komælk (laktosefri). 

Der er rigtig mange af de plantebaserede mælk, der i dag kan skumme som komælk. 

Mit råd er derfor prøv noget forskelligt, når du skal finde frem til din perfekte iskaffe opskrift med sirup. 

Jeg har også brugt mange typer mælk både komælk og plantebaserede til denne hjemmelavet iskaffe. 

Havremælk (den almindelige økologiske version og Barista udgaven) har jeg drukket i mange år. 

Men på grund af irritabel tyktarm har jeg læst om FOODMAP, som er lavet af en australsk forsker, som har specialiseret sig inden for irritabel tyktarm. 

Hun tester og har testet mange forskellige fødevarer herunder mælk. 

FOODMAP anbefaler komælk uden laktose. 

Derfor drikker jeg nu komælk, men laktosefri. 

Jeg kan ikke drikke sort kaffe, derfor bruger jeg en del mælk til en iskaffe opskrift med sirup. 

Og jeg synes faktisk, jeg kan mærke en forskel på mine tarme. 

PRØV OGSÅ: Hjemmelavet iskaffe med kondenseret mælk 

hjemmelavet iskaffe

 

Hvad kan jeg bruge i stedet for sirup til iskaffe opskrift?

Hvis du vil undgå klassisk sirup i din iskaffe opskrift med sirup, kan du faktisk finde mange gode alternativer, der giver sødme og smag til din iskaffe opskrift.

Du kan vælge naturlige sødemidler som fx honning og agavesirup til lækre krydderier som kanel og kardemomme.

Du får her nogle måder at give din hjemmelavet iskaffe et personligt twist:

  • Honning eller agavesirup: Det er naturlige sødemidler, der giver en sød smag. Agavesirup er mildere og den er lidt mere neutral i sin smag, hvorimod honning godt kan have en lidt mere dominerende smag.
  • Kokossukker: Det giver en let sødme med en karamelagtig smag, der minder om brun farin. Kokossukker opløses ikke altid lige så godt som flydende sirup, men det kan give en god smag til din iskaffe opskrift.
  • Vaniljeekstrakt: Det tilfører en mild vaniljesmag uden ekstra sødme. Det kan være godt, hvis du foretrækker en mild vaniljesmag uden at bruge ekstra sukker.
  • Kanel eller kardemomme: Disse lækre krydderier tilfører en dejlig smag til din iskaffe uden at gøre drikken mere sød. De er gode smagsgivere til en vinterlig eller chai-inspireret iskaffe.
  • Stevia eller andre sødestoffer: Kalorielette alternativer, som kan være ekstremt søde i små mængder. Start med en lille mængde og tilpas efter din smag, da det hurtigt kan blive alt for sødt. 
  • Muscovadosukker eller Brun farin: Disse smagsgivere giver en dybere og mere kraftig karamelagtig smag, som giver en intens sødme, der passer godt til is latte.

 

Kan sirup blive for gammel?

Ja, hvor lang tid kan sirup holde sig?

Sirup kan godt blive for gammel, selvom de har en lang holdbarhed.

Sukkerbaserede sirupper kan holde sig i flere år, hvis de er uåbnede og opbevares mørkt og køligt.

Åbnet sirup skal helst opbevares i køleskab, hvor de kan holde sig i cirka 6-12 måneder afhængigt af indholdet og konserveringsmidler.

Over tid kan konsistensen ændre sig, og siruppen kan krystallisere eller miste sin smag.

  • Sukkerbaseret sirup (lys sirup): Den kan tit holde sig op til flere år, hvis den er uåbnet. Den opbevares bedst i køleskab, hvor den holder sig i ca. 6-12 måneder, efter du har åbnet den.
  • Ahornsirup: Den kan typisk opbevares i op til 1 år, når den er uåbnet. Når du har åbnet den bør den opbevares i dit køleskab, hvor den holder sig i 6-12 måneder.

 

Er ahornsirup det samme som lys sirup?

Nej, ahornsirup og lys sirup er ikke det samme.

Lys sirup er normalt lavet med hvidt sukker og vand og har en mild sødlig smag.

Ahornsirup er et naturligt produkt, der er udvundet af saften fra ahorntræer og har en karamelagtig smag.

Ahornsirup indeholder også flere mineraler, og den har et lavere glykæmisk indeks end lys sirup.

Glykæmisk index viser, hvor meget dit blodsukker stiger, efter du har spist den pågældende fødevare, i forhold til en referenceværdi.

Glukose bliver tit valgt som reference, hvor indeksværdien sættes til 100.

Ahornsirup har et glykæmisk indeks på 54.

Så det kan altså godt betale sig at bruge ahornsirup til en iskaffe opskrift med sirup. 

PRØV OGSÅ: Iskaffe med vaniljeis og chokoladesovs 

ahornsirup


Er ahornsirup antiinflammatorisk?

Ahornsirup indeholder flere antioxidanter fx flavonoider, gallussyre og cinnaminsyre, som kan have antiinflammatoriske egenskaber.

Deres effekt er mild og mindre effektiv end antiinflammatoriske fødevarer som fx ingefær eller gurkemeje.

Men ahornsirup kan godt være et godt alternativ til almindeligt hvidt sukker, da det indeholder mineraler og antioxidanter.

Men ærligt snak, en iskaffe opskrift med sirup er nok ikke lige det allermest antiinflammatoriske, du kan drikke. 

Det kan alligevel være en lille smule bedre end hvidt sukker. 

PRØV OGSÅ: Dalgona iskaffe 

iskaffe opskrift med sirup


Er ahornsirup sundt?

Ahornsirup indeholder flere mineraler fx mangan, zink, calcium, kalium, jern og magnesium og antioxidanter end almindeligt hvidt sukker.

Som jeg skrev tidligere har ahornsirup et lavere glykæmisk indeks end hvidt sukker.

Det betyder, at ahornsirup påvirker dit blodsukker langsommere.

Men det er bare vigtigt at huske, at det stadig er en form for sukker, der får dit blodsukker til at stige. 

Så det er ikke klogt at bruge det i store mængder til en iskaffe opskrift med sirup. 

Hvad synes du om denne iskaffe opskrift med sirup?

Hvilken slags sødemiddel foretrækker du i din hjemmelavet iskaffe?