Smørcreme opskrift – frosting uden flødeost.
Den her smørcreme opskrift, jeg deler med dig i dag, er en af mine absolutte favoritter.
Det er en luftig smørcreme, hvor du sagtens kan tilpasse den med forskellige smagsvarianter fx citron smørcreme.
Jeg laver stort set altid denne smørcreme med citron.
SE OPSKRIFTEN: Smørcreme opskrift uden flødeost
Den lette syrlighed fra citronen giver den søde smørcreme et dejligt twist, som passer rigtig godt til toppings til muffins og cupcakes.
Denne smørcreme opskrift er en frosting uden flødeost.
Du får altså en klassisk smørcreme opskrift, du kan bruge til mange forskellige kreative kagekreationer alt fra lagkager, macarons til småkager.
Den har også en fantastisk konsistens, der holder sig flot i mange timer, så du slipper for at bekymre dig om, at den smelter eller falder sammen.
Du kan også bruge denne smørcreme til opsmøring af kage eller lagkage.
Er frosting og smørcreme det samme?
Mange spørger, om frosting og smørcreme er det samme – og svaret er både ja og nej!
Du kan godt sige at smørcreme er en slags frosting.
Men jeg vil vove at påstå, at frosting er en lille smule bredere betegnelse, som dækker over flere forskellige slags toppings til kager.
Smørcreme laves som regel med smør og flormelis, mens andre typer frosting, som fx glasur eller cream cheese frosting, kan indeholde ingredienser som flødeost, mælk eller æggehvider.
Jeg synes, at smørcreme har en lækker cremet konsistens, og så holder formen rigtig godt, hvilket gør den virkelig god til opsmøring af kage eller dekoration.
Så kort sagt: Alle smørcremer er en slags frosting, men ikke al frosting er smørcreme.
PRØV OGSÅ: Verdens bedste vafler
Smørcreme opskrift - frosting uden flødeost
Ingredienser
- 500 g smør
- 700 g flormelis
- 2 tsk vaniljesukker uden sorte vaniljekorn
- 1/2 dl fløde
- 2 spsk citronsaft øko citron - kan undlades
Sådan gør du
- Skær smørret i tern og lad det ligge på et skærebræt i ca. 45 min til 1 time.
- Hvis du ikke har så lang tid, kan du rive smørret groft på et rivejern.
- Når smørret er blevet blødt pisker du det i en røremaskine i 5 min. herefter skraber du siderne på røreskålen.
- Pisk smørret igen til det bliver luftigt og helt hvidt.
- Put herefter flormelis i skålen, start med at piske forsigtigt, og når massen er samlet skruer du op for hastigheden.
- Put nu vaniljesukkeret i og derefter citronsaften, hvor du har fileteret saften gennem en si for at fjerne kerner inden da.
- Til sidst hælder du fløden i og pisker smørcremen på middel hastighed i ca. 2 min.
Noter
- Denne portion smørcreme er til ca. 40 muffins eller cupcakes eller opsmøring af en kage på ca. 22 diameter.
- Du kan godt undlade citronsaften, men jeg bruger det altid, fordi det bryder det søde en lille smule, som jeg elsker 😋
- Husk altid når du bruger frugtkød eller frugtsaft til kager, så vælg helst økologisk og dansk. Disse frugter er mindst sprøjtet.
- Hvilket smør er bedst til smørcreme? Jeg bruger altid rigtigt smør og ikke olie eller smørbart smør.
- Kan man putte smørcreme på dagen før? Det kan du godt, men jeg har ikke selv prøvet det. Jeg ville så bare stille dine kager med smørcreme på et køligt sted eller i køleskabet. Du skal bare være opmærksom på, at smørcremen vil blive meget stiv. Du skal derfor tage dine kager med smørcreme ud af køleskabet ca. 20 minutter, før de skal spises.
Smørcreme opskrift til lagkage
Min datter ønskede sig en hjertelagkage og muffins med smørcreme til sin fødselsdag.
Jeg har ikke gjort mig så meget i lagkager og slet ikke opsmøring af kager, fordi børnene har ikke kunne lide lagkage før de senest par år.
Først tænkte jeg shit – hvordan laver jeg en hjertelagkage?
Først sagde jeg til min datter, det kan jeg ikke lave, men så tænkte jeg lidt videre over det.
Og jeg kan godt lide at udvikle mig i køkkenet og blive bedre, så jeg tog opgaven på mig.
Men gæsterne roste kagen til skyerne, og jeg synes faktisk også, at den endte med at smage sindssygt godt.
Hjertelagkagen skulle serveres om aftenen til vores middagsgæster og vanilje muffins med smørcreme skulle deles ud i klassen.
Jeg brugte derfor denne opskrift på smørcreme til opsmøring af lagkagen.
I år kastede jeg mig så ud i at opsmøring af kage, og det gik fint.
Det er langt fra perfekt, men jeg var tilfreds.
Men denne smørcreme opskrift er virkelig god at arbejde med til opsmøring af lagkage.
PRØV OGSÅ: Den absolut bedste gulerodskage
Hvor lang tid skal en smørcreme piskes?
Jeg pisker altid min smørcreme i mindst 10 minutter på høj hastighed på min røremaskine.
Desto mere du pisker din smørcreme, jo mere luftig og let bliver den.
I min smørcreme opskrift starter du med at piske det bløde smør for sig selv i ca. 5 minutter, indtil det bliver lyst og cremet.
Det her del i opskriften er ret vigtigt, da du får en silkeblød konsistens uden klumper.
Når du lidt efter tilsætter flormelis, skal du igen piske smørcremen i mindst 5 minutter.
Hvis du gerne vil have en ekstra luftig smørcreme, kan du også piske den i længere tid.
Hvis du tilsætter væske som fx fløde og citronsaft, så giv den et par ekstra minutter, så det hele bliver godt pisket sammen.
En smørcreme er let, luftig og ensartet i teksturen – og så holder den sig flot i timevis!
Kan man lave frosting dagen før?
Ja, du kan sagtens lave frosting uden flødeost dagen før.
Jeg har selv gemt selve frostingen i en sprøjtepose i køleskabet i flere timer.
Det er vigtigt, at du opbevarer din frosting uden flødeost i en lufttæt beholder i køleskabet, så den ikke får smag fra andre madvarer.
Når du skal bruge din frosting, skal den tages ud af køleskabet i god tid ca. 20-30 minutter før, så den når at blive blød igen.
Din smørcreme bliver nemlig meget fast, når den bliver kold.
Hvis den stadig virker for fast, kan du give den en hurtig tur med håndmikseren for at gøre den luftig og nem at arbejde med.
Har du travlt, kan du også lave smørcreme flere dage i forvejen og fryse den ned.
Når du skal bruge den, tø den langsomt op i køleskabet og pisk den igennem igen.
Så bliver den som ny!
Kan man lave smørcreme uden flormelis?
Ja, du kan godt lave smørcreme uden flormelis.
Hvis du ønsker en alternativ version, kan du bruge kondenseret mælk, honning, sirup eller en sukkererstatning som fx Sukrin melis.
En smørcreme med alternative ingredienser bliver stadig til en sød og cremet smørcreme.
Men du skal forvente, at den kommer til at smage lidt anderledes og at selve konsistensen også er en anden.
Hvorfor bliver min smørcreme blød?
Hvis din smørcreme bliver for blød, kan det handle om, at dit smør enten er for varmt eller at du har tilsat for meget væske.
Dit smør skal være blødt, men det må ikke være smeltet, når du pisker det.
En anden årsag kan være for meget fløde eller citronsaft.
Når du tilsætter væske, kan det være en god idé at gøre det lidt ad gangen dvs. tilsæt lidt væske, pisk det godt igennem, tilsæt igen lidt mere væske osv.
Hvis din frosting uden flødeost allerede er blevet for blød, kan du sætte den i køleskabet i 15-30 minutter og bagefter piske den igennem igen.
Alternativt kan du måske redde den med lidt ekstra flormelis for at gøre den mere fast.
Hvordan laver man flormelis?
Det er nemt at lave hjemmelavet flormelis.
Du behøver faktisk kun én ingrediens, og det er almindeligt sukker.
Flormelis er bare fintmalet sukker, og du kan lave det selv ved at blende hvidt sukker i en foodprocessor, blender eller kaffekværn, indtil det bliver til et fint pulver.
For at få en ekstra fin konsistens kan du sigte det efter du har kværnet det.
Hvis du vil undgå, at dit flormelis klumper, kan du tilsætte 1 tsk maizena (majsstivelse) pr. 100 g sukker.
Dette hjælper med at holde dit hjemmelavet flormelis tørt.
Hjemmelavet flormelis kan du bruge til fx glasur, frosting uden flødeost og bagværk.
Om dit flormelis bliver lige så fintmalet som den flormelis, du køber i supermarkedet afhænger af, hvor kraftigt din kværn eller minihakker er.
Derfor kan dit hjemmelavet flormelis blive lidt grovere end den købte version.
Så næste gang du løber tør for flormelis, behøver du ikke løbe i supermarkedet, fordi du nemt kan lave det selv på få minutter.