Verdens nemmeste småkager med citron – Opskrift på vanilje småkager.

Denne opskrift på vanilje småkager med citron er utrolig nem at lave, fordi det er nemme småkager med få ingredienser. 

Denne opskrift på vanilje småkager er virkelig genial, når du hurtigt vil have hjemmebagte småkager. 

Du får her en opskrift på vanilje småkager til udstik, som ofte forbindes med julen. 

Men da det er småkager med citron, er de altså dejlige hele året rundt. 

Det er faktisk verdens nemmeste småkager, som er sprøde, søde med en skøn vaniljesmag og et lille touch citron.

Her hjemme vækker de altid stor glæde, og de bliver også spist meget hurtigt. 

SE OPSKRIFTEN: Verdens nemmeste småkager 

småkager med citron

 

Gode råd – småkager

Når du bager småkager, er der nogle få ting, du skal tage højde for. 

 

Hvilket smør er bedst til småkager?

Jeg  bruger altid ægte saltet smør i alle mine små kager opskrift.

Lad være med at bruge smørbart smør eller margarine, da det indeholder mere vand, der kan påvirke småkagernes sprødhed og smag. 

Når du bruger ægte smør bliver dine småkager bare bedre. 

Det højere fedtindhold gør småkagerne mere sprøde, hvor de får den her lækre smuldrende konsistens. 

PRØV OGSÅ: Havregrynskager med smørcreme 

 

Hvor længe kan småkager holde sig?

Nu er disse småkager med citron jo meget populære herhjemme, så de holder ikke en gang en uge – højst 3 dage. 

Men hvis du ikke har småkagespisende børn ligesom mig, kan disse små kager med Nutella holde sig omkring 1 uge. 

Du kan også sagtens lave de her småkager med citron uden Nutella altså helt plain. 

Småkager uden noget fyld kan holde sig en smule længere ca. 2-3 uger, hvis du opbevarer dem rigtigt.

Når du ønsker at bevare småkagens sprødhed, skal de opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur – hvor der ikke er fugtigt eller direkte sollys.

Du kan også vælge at fryse småkagerne i op til 3 måneder.

Her lægger du dem i en frysepose eller i en beholdere, og så kan du optø dem langsomt ved stuetemperatur, når de skal spises. 

PRØV OGSÅ: Brownie Cookie Dough Oreo kage 

 

Verdens nemmeste småkager

Verdens nemmeste småkager - Opskrift på vanilje småkager

Forb. tid 1 time 15 minutter
Tilb. tid 8 minutter
Samlet tid 1 time 23 minutter
Ret Bagværk, Kage, Snack
Antal 60 stk

Ingredienser
  

Småkagedej

  • 300 g hvedemel
  • 1/2 tsk hjortetakssalt
  • 1 revet citronskal økologisk
  • 150 g smør i tern
  • 90 g sukker
  • 1 æg

Fyld

  • Nutella

Sådan gør du
 

Småkagedej

  • Bland mel, hjortetakssalt og sukker sammen i en skål.
  • Skær smørret i tern og smuldre det ned til de andre tørre ingredienser.
  • Put nu ægget og citronskallen i skålen.
  • Ælt det hele med fingrene til dejen er helt glat og sammenhængende.
  • Pak småkagedejen ind i plastfolie og lad den hvile i køleskabet i ca. 1 time.
  • Tænd ovnen på 200° grader almindelig ovn.
  • Når dejen er færdig med at hvile, så ruller du dejen tyndt ud på et stykke bagepapir og udstikker dem med søde motiver.
  • Derefter sætter du dine småkager i ovnen i ca. 8-10 minutter.

Video

Noter

  • Det er vigtigt at din småkagedej er hård, hvis den er for blød er det svært at rulle ud. 
  • Når du skal rulle din småkagedej ud, vil jeg anbefale, at du gør det direkte på dit bagepapir. Det er svært at få dine udstikkede småkagefigurer pæne, hvis du skal flytte på dem. 
  • Hjortetaksalten får småkagerne til at hæve, du skal derfor ikke putte mere i end det der står i opskriften. 
  • Brug udstikkere til dine småkager med skarpe kanter, så får du et flottere resultat.
  • Når du tager din småkagedej ud af køleskabet, kan du nøjes med at skære halvdelen af dejen af din klump, og lad resten blive i køleskabet, så den ikke bliver for blød. 
  • Denne småkagedej smager virkelig dejligt, så du behøver ikke at udstikke den til figurer og putte fyld i. Du kan sagtens bare rulle dejen til en pølse og skære småkager ud. Her får du 70 småkager.
  • Hvis du ønsker at udstikke dejen til figurer med en bund og et låg, så får du i alt 40 småkager.
  • Bag dine småkagerne midt i ovnen og hold endelig øje med dem. De skal være gyldne, men ikke mørke. Dine småkager har måske heller ikke præcis samme tykkelse, så nogle skal måske tages ud før andre. 
  • Du kan også bruge noget andet fyld end Nutella. Du kan bruge nougat, syltetøj eller flormelis.


vanilje småkager

små kager opskrift

nemme småkager med få ingredienser

småkager med citron

opskrifter på julesmåkager

nemme småkager

småkager opskrift

 

Hvad kan man bruge i stedet for hjortetaksalt?

Jeg vil klart anbefale dig, at bage dine småkager med hjortetaksalt, fordi de giver småkagerne mere sprødhed og lethed. 

En blød småkage er ikke nær så spændende i min optik. 

Men hvis du ikke har hjortetaksalt, kan du godt erstatte det med enten bagepulver eller en kombination af natron og citronsaft (som allerede er tilsat i denne småkage opskrift). 

  • Bagepulver: Brug dobbelt så meget bagepulver som hjortetaksalt (fx 1 tsk hjortetaksalt = 2 tsk bagepulver). Det giver en lidt anderledes hævning, men fungerer fint i småkager. Men du vil ikke opleve den samme sprødhed og lethed, når du bruger bagepulver. 
  • Natron & citronsyre: Du kan også vælge at bruge natron, men det kræver at du tilsætter syre. Du kan derfor både bruge en lille smule af saften fra citronen sammen med citronskallen. Du bruger den samme mængde natron som i opskriften. 

Men som sagt bagepulver eller natron er gode alternativer i små kager opskrift. 

 

Hvorfor skal småkagedej hvile?

Småkagedej til udstik skal hvile, fordi det er med til at gøre både småkagens konsistens og smag bedre. 

  • Bedre konsistens: Når småkagedej til udstik hviler i køleskabet, giver du melet mulighed for at optage væsken og smørret, der gør småkagedejen meget nemmere at arbejde med og ikke nær så klistret.
  • Bedre bagning: Når din småkagedej hviler i køleskabet, bliver den ret kold og meget fast i sin konsistens. Det gør at dine dine småkager til udstik holder formen bedre, når de skal bages i ovnen. Det forhindrer dem i ikke at flyde for meget ud på bagepladen.
  • Mere smag: Når dejen hviler i køleskabet i ca. 1-2 timer, får dine småkager med citron en lille smule kraftigere smag fra både citron og vanilje. Det gør dem bare endnu mere lækre. 
  •  Nemmere udstikning: En kold dej er fastere og meget nemmere at rulle ud. Det er også lettere at udstikke småkagedejen til forskellige figurer, og det giver dine små kager et mere ensartede og flot look. 

 

Hvordan undgår man, at småkager bliver bløde?

Du kan gøre flere ting for at undgå, at disse små kager med Nutella bliver bløde. 

  • Put småkagedejen på køl: Hvis din småkagedej bliver for blød, kan småkagerne flyde ud og blive bløde. Stil småkagedejen på køl, før du udstikker dine små kager, så holder de også bedre på formen. 
  • Ovnens temperatur: Bag småkagerne ved en temperatur mellem 190-200 grader på almindelig ovn eller 175-180 grader på varmluft.  Det vigtigste er, at du ikke bager småkagerne ved for lav temperatur. Det kan nemlig resultere i, at dine småkager ikke bliver sprøde. 
  • Undgå overæltning: Lad være med at ælte din småkagedej for meget. Ælt småkagedejen til smørret er æltet godt ud i dejen, og den er blevet blød og glat. 
  • Lufttæt beholder: Det er vigtigt, at du lader småkagerne køle af på en rist efter de er bagt. Når småkagerne står på en rist, kan kondensen fra varmen komme væk, så bliver de ikke bløde. Når du skal gemme disse nemme småkager til dagene efter, er en lufttæt beholder ideel, fordi den bevarer deres sprødhed.

 

Hvilken anledning vil du bage disse småkager til – en hyggelig hverdag, en festlig begivenhed eller måske noget helt tredje?

Hvilken små kage opskrift er din personlige favorit?

 

Nutella stjerne