Go Back
grovboller med gulerod

Grovboller med gulerod - Luftige koldhævede morgenboller

Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 12 timer 15 minutter
Ret Bagværk, Morgenmad, Snack
Antal 12 stk

Ingredienser
  

  • 15 g gær
  • 5 dl lunket vand
  • 1 spsk ahornsirup sukker, honning
  • 1 tsk salt
  • 1 dl havregryn finvalset
  • 2 stk gulerødder groft revet (ca. 175 g)
  • 250 g grahamsmel
  • 400 g hvedemel

Sådan gør du
 

Dagen før

  • Smuldre gæren i en skål (jeg bruger en røreskål fra min røremaskine) og rør det ud i lunken vand.
  • Herefter hælder du gulerødder, havregryn, ahornsirup og salt i skålen.
  • Til sidst hælder du lidt af melet i skålen til alle ingredienserne og rør dejen sammen på din røremaskine og ellers kan du ælte dejen med en håndmikser eller i hånden.
  • Dejen skal æltes i 10 minutter.
  • Nu stiller du dejen til koldhævning i dit køleskab i minimum 12 timer og op til max 24 timer. Du putter husholdningsfilm over skålen.

Dagen efter

  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
  • Tag din koldhævede dej ud af køleskabet.
  • Brug 2 skeer til at lægge dine gulerodsboller på en bageplade.
  • Drys evt. bollerne med lidt havregryn.
  • Skru ned for din ovn til 225 grader varmluft og sæt dine boller ind i ovnen.
  • Bag dine gulerodsboller i ca. 17-25 minutter.

Noter

  • Husk at din bagetid afhænger af størrelsen på dine boller. Jeg laver altid mine gulerodsboller lidt store, og derfor skal de have længere tid.
  • Hvis du er i tvivl om, hvornår dine gulerodsboller er færdige, kan du banke bag på en af bollerne. Hvis bunden af din bolle er gylden og sprød og din banken lyder hul, er dine boller færdige.
  • Hvis du ikke vil have flade koldhævede boller, så skal du sørge for at din dej ikke er for flydende. Den skal være en smule tynd, men ikke sjasket. Hvis du synes dejen er for tynd, put forsigtigt lidt mere mel i, men forsøg dig med meget lidt ad gangen. Du vil nemlig heller ikke ende op med en fast dej, så bliver dine boller ikke saftige og luftige. 
  • Jeg kan godt lide at mine boller får lidt groft mel, og jeg bruger næsten altid grahamsmel. Men hvis du ikke ønsker at bruge det, kan du erstatte mængden med hvedemel. 
  • I denne opskrift brugte jeg finvalset havregryn, men du kan også sagtens bruge grovvalsede. Jeg dryssede også lidt havregryn på toppen, men det kan du også undlade, hvis du ikke ønsker det. 
  • Det vil være en god idé, inden du skærer dine boller over, at du lige lader dem afkøle en smule ellers kan de godt være lidt klæge indeni. Men hvis du lige giver dem 5-10 minutter til at afkøle, er de virkelig lækre saftige og luftige. 
  • Jeg laver tit koldhævede boller om aftenen, sætter dem i køleskabet og om morgenen tager jeg dem ud, og så vågner hele familien op til nybagte boller. Duften af friskbagte boller giver altså en lille smule hverdagslykke .